Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V roce 1991 jsem se zúčastnila mezinárodní konference o zločinech komunismu, kde podávali svá svědectví konkrétní lidé. Snad nejotřesnější svědectví doplněné fotografiemi tehdy nabídla ukrajinská delegace. Znám příběhy a osudy mých přátel z Konfederace politických vězňů, dnes už nikdo z nich nežije a bohužel, rychle se zapomíná.

Mám ale i příběhy z vlastní rodiny. Prarodiče snachy se nezměrnou pílí vypracovali a pořídili si v Humpolci malou továrničku na pletené zboží. V únoru 1948 je státní bezpečnost vyhnala z jejich domu do mrazivé noci, rodina měla tři děti, od několikaměsíčního po nejstarší, kterému nebyly ani čtyři roky. S sebou si směli vzít jen jednu jedinou tašku s nejnutnějším. Azyl našli na faře, později jim národní výbor přidělil polorozpadlou chatrč. Továrna byla znárodněná, jejich dům obsadil prominentní komunista a babička pak léta pozorovala, jak soudružky nosí její kabáty a šaty. V té době měli úvěr na majetek, o který přišli, ale ten museli splácet až někdy do roku 1968.

Ale měli štěstí, že nebyli věznění, jako např. jejich sousedka Jiřina Zábranová, matka básníka a překladatele Jana Zábrany.

1 0
možnosti

I43v65a 39M35a48r45k48o29v79á

12. 7. 2018 22:08

Děkuju za příspěvek, paní Blahová. To jsou tak bolavé věci...

Ty příběhy, o kterých píšete, by mě zajímaly blíž. Nerada Vás obtěžuju, ale mohla byste mě prosím kontaktovat na ivamarkova@tiscali.cz ? Děkuju.

0 0
možnosti

I98v53a 23M13a51r81k32o57v35á

12. 7. 2018 22:00

Rádo se stalo, Jano. Bylo pro mě velkým zážitkem a potěšením potkat p.Skalického a nějak cítím, že "musím" jeho příběh vyprávět dál. Mějte se fajn.:-)

0 0
možnosti

Taky je potřeba připomínat "zakládání" zemědělských družstev.

Manželovi babiččiny sestry "zestátnili" sady a vinohrady, ukradli mu dům a krávu. Byl určen jako "kulak".

Předtím, než k tomu došlo, tak vystudoval vysokou školu (obor sadařství) v Drážďanech. Zdědil jeden dům (kuchyň se světničkou a druhá místnost ložnice), krávu a prase měli ve sklepě (dům byl ve svahu). Taky zdědil vinohrady a sady (jižní svahy u Buchlovic). Měli tři děti, a tak si postavili ještě jeden takový malinký domeček pro některé z dětí ...

Nakonec byli rádi, že jim zůstal ten starší domeček a jedna kráva (jen proto, že měli tři děti). Potom staříček musel pracovat jako pomocná síla v JZD (jinde práci nesehnal) ... V roce 1968 dostal jako odškodnění kousek půdy (severní svah), na kterém si mohl nasadit stromy (malinký sad). Přesto i v těchto nevýhodných podmínkách dosahoval kvalitní a výbornou úrodu měruněk a broskví.

Prostě KOMUNISTI KRADLI a NIČILI ;-€ a dodnes neuznali zrůdnost svých soudruhů!

4 0
možnosti

I24v69a 81M98a41r74k79o32v68á

12. 7. 2018 21:57

Děkuji za příspěvek, pane Látale - hlavně tyto rodinné příběhy sepisujte pro Vaše potomky. Je to důležité a jistě se časem najde v rodině někdo, koho to bude opravdu zajímat. Z historie vlastní rodiny často vyrůstá zájem o historii obecně, vědomí souvislostí a troufám si říct i (sebe)vědomí občanské... Když se sejdou dva různé rody, snáz člověk v malém měřítku vidí, že nic není černobílé a snáz pochopí svůj "malý" podíl na "velké" historii... Mějte se hezky.

0 0
možnosti
Foto

Tyhle vzpomínky mají cenu zlata, ukazují to zlo daleko plastičtěji než strohé statistiky R^

5 0
možnosti

I56v66a 98M59a96r70k16o57v60á

11. 7. 2018 21:24

Děkuju Vám. Někdy mám pocit, že nic jiného v psaní nemá smysl než psát o lidech a jejich životech. Bývá tam totiž všechno - příběh, souvislosti, drama, báseň, pointa či poučení atd...

3 0
možnosti

A to jsou zde porad jeste nekteri, kteri by chteli aby se toto vratilo.

2 0
možnosti
Foto

To, že někdo převzal jako národní správce nějaký podnik, neznamená to, že z něj stal vlastník tohoto podniku.

0 1
možnosti

I77v62a 36M66a12r82k49o43v14á

11. 7. 2018 20:15

Ano, to jistě. Zřejmě měl příslib odkoupení nebo převodu do budoucna. (Nebo žil s tímto přesvědčením...)

0 0
možnosti
Foto

A i přesto jsou dnes u moci, sadistický bachař Grebeníček, jehož syn plamenně hájí komunismus v parlamentu a nikdo mu nemůže dát jednu do zubů, tak tahle smečka rudých parchantů se má stále dobře. A nikdo za to, co píšete, nebyl potrestán.

9 0
možnosti

Ano řada lidí v Parlamentu i jinde bohužel hájí to, co uvádíte.

Ale podle onoho překrásného obrázku u Vašich příspěvků na němž tak zaníceně hledíte do budoucnosti si dovolím odhadnout, že jste člověk ledacos pamatující a tak prosím o sdělení jakpak jste tehdy s nepravostmi bojoval Vy sám ?

Vždyť jen možnost získání vysokoškolského vzdělání v oněch letech znamenala na prvém místě jisté odpovídající kádrové předpoklady, jež byly důležitější než výsledky uvedené na vysvědčení ze základní i střední školy a stejným způsobem bylo i přihlíženo k možnosti vycestování ze "socialistického bloku" a řadě dalších tehdy poskytovaných možností.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS