Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ta žena se s tím, co musela prožít, obdivuhodně popasovala.Díky, Kamilo:-)

0 0
možnosti

Ve své mladickosti jsem si fakt myslel, že vše je vyřešeno! Války , měnové reformy, 50 léta = Hurá, padlo to na bedra druhých - Vzhůru do života! Otec neúnavně mlel = Režim na prd - Časy věčné! Co s tím? "Prokleté rodina" = Zhřešili - Moc živno pracovali a byli slušní. Pak věštění - že se taky jednou ožením, budu mít děti. Do strany mne nevezmou - Kudy kam? Tedy asi neškodně - Do Svazu mládeže! (Synu a neklaď oidpor!). Po návratu z výkonu vojenské služby, do výroby. Vidím to jako včera! Sedím v místnosti podivné, jakési praporce, čumí na mne sádrový Lenin i Kléma! Soudruhu! Máš naši důvěru - Mládí vpřed - Nominujeme tě za předsedu ZO SSM naší fabriky! Tvůj otec je umný, odborně zdatný, no politicky svérázný. Každopádně cosi umí - Tak se tedy předveď! Tak jo, opravdu neuvěřitelné poznatky! Vše formální - fabriku nedrží mládež, ale hlavně pracovité ženy - mnohde již i v důchodu! Z 15 členů jich na první schůzi přišlo 8! Když nás následně již bylo asi 60 - Komunisté pravili, že bychom měli navázat na strukturu ROH + KSČ, tj. vytvořit CZV - Celozávodní výbor, aby se to celé lépe řídilo. Dali nám k dispozici Rekreační zařízení Holčovice, na ustavující schůzi. Dopadlo to jako vždy - Nic založeno nebylo - Zařízení v demolici = Družby s přadlenami a tkadlenami po chatkách. Diskotéka v krčmě byla ovšem velkolepá! Pondělí = Buček do kanceláře ředitele - Ihnééd! Co jste tam Miroslave vyváděli? Soudruhu řediteli - Taky jste byli mladí! To jsem neměl říkat! Když MY, jsme byli mladí - Tak jsme JINAK byli mladí! Otec, znovu rehabilitován ve funkci vedoucího na PŘ Karnola Krnov - Se potutelně a spokojena usmíval! Jo, jo, tak se buduje ... :-)

(Úryvek z mých plků - Pamětí, Mladého budovatele, píšu pro dcery. Mj., Potvrzení již došlo, děkuji) ... V

0 0
možnosti

Tak to čtu poprvé, že úspěchy firmy Baťa zapříčinily, že někdo málo vydělalával. Tehdy stačilo nechat se zaměstnat u firmy Baťa a přičinit se o vyšší výdělek.

Kdo chce, hledá metody, kdo nechce, hledá důvody. Jak skvělé jsme měli předky, kteří za 20 let do roku 1938 zbudovali prosperující stát! Kde jsme nyní my, za let 30?

Rozšiřování Baťovy velkovýroby

a Karlova nepříliš velká pracovitost zapříčinily, že málo vydělalával.

Zdroj:https://ivamarkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=716218

0 1
možnosti
Foto

Pokud Baťa prodával své zboží za nižší ceny než ostatní, tak jiní zhotovitelé obuvi mohli mít těžké problémy s adaptací na tuto novou situaci. Uplynulo nějaký čas, než bylo nutné nosit baťovky na opravu. Ale rodiny malých ševců ovšem potřebovaly uspokojovat své potřeby v jídle, pití, nájemném, cestovném, školném. A penízky se kutálely a kutálely.

0 0
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 10,22
  • Průměrná čtenost 599x
Obyčejná ženská, co se ráda kouká kolem sebe a občas o tom napíše.

ivamarkova@tiscali.cz

Seznam rubrik